Valideren

Boeken van facturen met betalingskorting

By september 7th, 2020 No Comments

In de Blue10 dienst is een optie aanwezig om eenvoudig (betalings)korting te verwerken. Hierdoor hoef je niet zelf de korting te berekenen. Door het invullen van het bedrag of percentage rekent de Blue10 dienst de rest automatisch voor je uit. Er zijn twee mogelijkheden om een betalingskorting te verwerken; met het veld ‘Korting (bedrag / %)’, een extra Btw-regel of met een codeerregel.

Het veld ‘Korting (bedrag / %)’
In de Blue10 dienst is het mogelijk om het veld ‘Korting (bedrag / %)’ te gebruiken. Hier vul je de korting zoals op de factuur weergegeven. Wanneer je één van de twee velden vult, wordt de andere berekend en wordt het kortingsbedrag van het bedrag exclusief BTW afgetrokken.

Op dit moment kan dit veld alleen door een medewerker van Blue10 worden aangezet. Wil je gebruik maken van het veld ‘Korting (bedrag / %)’? Stuur dan een e-mail naar support@blue10.nl en wij zetten dit veld voor je aan.

Let op! In combinatie met AccountView, Exact Online, Exact Globe en FinMaster gebruik je of het veld ‘Korting (bedrag / %)’ of je geeft op de betalingstermijn (AccountView), de betalingsconditie (Exact Globe en Exact Online) of leverancier (FinMaster) aan dat er een betalingskorting geldt. Als je beide opties gebruikt, wordt de korting dubbel berekend.

Betalingskorting verwerken met Btw-regels
Een ander mogelijkheid is om de korting te boeken op een Btw-regel. Stel je voor dat je van een leverancier een factuur ontvangt met een totaalbedrag van €9,68 incl. btw. Op de factuur staat dat er €2,- betalingskorting van toepassing is, als je binnen 14 dagen betaald.

Na het scannen van de factuur, komt de factuur in het valideerscherm terecht waar je de betalingskorting toepast. In het valideerscherm controleer je de herkende gegevens:

  • In Btw-regel 1 vul je het bedrag exclusief btw in. Het btw-bedrag vult automatisch.
  • In Btw-regel 2 vul je de betalingskorting in door het bedrag exclusief BTW te verlagen met de korting van €2,-.

Let op! Volgens de fiscale regels ben je over de betalingskorting geen Btw verschuldigd.

Na het invullen van de regels, krijg je een geautomatiseerd boekingsvoorstel. Bij het ingeven van de grootboekrekeningen gaat dit niet direct goed. Na het invoeren van de juiste grootboekrekening, rekent de Blue10 dienst automatisch het bedrag en BTW bedrag. In het rode kader wijken de bedragen af van het btw-bedrag in het groene kader.

Afhankelijk van de manier waarop je een betalingskorting boekt in je boekhoudsysteem, kan je deze methode ook hier toepassen. Het is mogelijk om het bedrag exclusief BTW op de regel te verminderen met de korting en de BTW handmatig aan te passen naar het juiste bedrag.

Een andere optie is om op de eerste regel het volledige bedrag met BTW te boeken en op de volgende regel een negatief bedrag voor de korting (op een kortings-grootboek) in te vullen.

Na het coderen, klik je op Opslaan en komt de factuur terecht in het factuuroverzicht. Afhankelijk van de instellingen in jullie omgeving wordt de factuur ook direct geboekt in het boekhoudsysteem.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze Customer support. Wij helpen je graag!