Fiattering instellen in Unit4

By juni 18th, 2021No Comments

Hoe werkt fiattering en waarom instellen?

Inkoopfacturen die geboekt worden in de administratie kun je mét en zonder goedkeurflow (of te wel: fiattering) verwerken. Zonder fiattering staan geboekte inkoopfacturen direct op de betaaladvieslijst. Dit is niet altijd wenselijk. Daarom kun je in Blue10 eerst inkoopfacturen rondsturen en goedkeuren, voordat inkoopfacturen betaald kunnen worden.
Zodra in Blue10 de inkoopfactuur is goedgekeurd voor betaling, wordt automatisch de betaalblokkering opgeheven. Die actie zorgt ervoor dat de inkoopfactuur in Unit4 wordt gefiatteerd. De inkoopfactuur verschijnt daarna op de betaaladvieslijst in Unit4.

Hoe stel je fiattering in?

De nieuwe koppelmethodiek maakt gebruik van een nieuwe werkwijze voor het fiatteren in Unit4. Volg de volgende stappen:

1. Open Unit4 en ga naar Extra > Bedrijfsparameters > Fiatteren.
  2. Vink onder de map Fiatteren Inkoopfacturen aan.
  3. Ga vervolgens in Unit4 naar Beheer > Gebruikers.
  4. Maak een nieuwe gebruiker aan met de naam ‘’Blue10 Fiatteren’’.
  5. Geef onder Administraties aan tot welke administratie de gebruikers rechten heeft via de knop Toevoegen. Voeg hierbij de administratie toe waar fiatteren gewenst is.
  6. Ga daarna naar Algemeen > Onderhoud > Personen.
  7. Maak hier een persoon aan met het ‘’nummer’’ FIAT.
  8. Geef op het tabblad Interne rollen aan dat de persoon een ‘Medewerker crediteurenadministratie’ is door deze rol aan te vinken.
  9. Vink op het tabblad Fiattering in de kolom Fiat de optie Inkoopfacturen fiatteren aan.
  10. Voeg op het tabblad Gebruikers de zojuist aangemaakte gebruiker “Blue10 Fiatteren” toe en klik op Toevoegen.

Extra stap voor startende klanten

Wanneer je start met Blue10, kunnen er in Unit4 nog inkoopfacturen in de openstaande postenlijst staan die nog niet zijn betaald. Dit zijn dus inkoopfacturen die nog niet via Blue10 zijn verwerkt. Na het instellen van de fiattering staan deze inkoopfacturen niet op de betaallijst, omdat de betaallijst alleen inkoopfacturen toont die gefiatteerd zijn. Daarom moeten deze inkoopfacturen in de openstaande postenlijst eenmalig handmatig gefiatteerd worden in Unit4.

Alle inkoopfacturen die je daarna via Blue10 verwerkt, hebben van een gebruiker de actie ‘Goedkeuren voor betaling’ nodig. Na de goedkeuring wordt de actie ‘Betaalblokkering opheffen’ automatisch uitgevoerd, die in Unit4 de inkoopfactuur fiatteert. De inkoopfactuur is dan beschikbaar in de betaallijst.