Koppeling omzetten naar Unit 4 Web API voor Cloud

By juni 21st, 2021No Comments

Tussen Blue10 en Unit4 is een koppeling gemaakt bij het aanmaken van een bedrijf in Blue10, zodat alle gegevens uit de administratie opgehaald worden en facturen geboekt kunnen worden. In Blue10 is jouw bedrijf gekoppeld aan het boekhoudsysteem Unit4 of Unit4 API.

Unit4 heeft dus verschillende koppelmethodieken die systemen, zoals Blue10, gebruiken om een koppeling te maken. Unit4 is bezig om de verschillende koppelmethodieken (API en Unit4 Business Connector) uit te faseren en samen te voegen tot de nieuwe koppelmethodiek Unit4 Web API.

Dit betekent voor jou als Blue10 gebruiker dat de koppeling tussen Blue10 en Unit4 Multivers opnieuw gemaakt moet worden met deze nieuwe koppelmethodiek. Opnieuw koppelen is daarom vereist om facturen te kunnen blijven verwerken in jouw boekhouding.

Deel 1: Koppeling in Blue10 omzetten naar Unit4 Web API

Volg de volgende stappen:

1. Klik op Beheer > Bedrijven > open het bedrijf die koppelt met Unit4.
  2. Selecteer Unit4 Web API in de lijst Boekhoudsysteem.
  3. Doorloop de volgende instellingen om een koppeling te maken tussen Blue10 en Unit4 Multivers:
    • Locatie database boekhoudsysteem: Geef hier aan dat de database van Unit4 in de Cloud draait.
    • Unit4 administratie code: Vul hier de administratiecode van de administratie in Unit4. Tip: In Unit4 vind je dit nummer door linksboven naast Algemeen op het menu te klikken en te kiezen voor Administratie openen. De code bestaat uit de letters MVL en vijf cijfers.
    • Unit4 Fiatteur Persoon Nummer / ID: Vul hier FIAT in, als je gebruik wil maken van de goedkeurflow in Blue10. Hier vind je meer informatie over fiattering.
    • Standaard inkoopdagboek nummer: Vul hier het standaard inkoopdagboek nummer in. Tip: In Unit4 Multivers vind je dit nummer in het menu aan de linkerkant onder Inkoop.
    • Standaard verkoopdagboek nummer (alleen zichtbaar wanneer “Gebruik verkoop facturen module” is geactiveerd): Vul hier het standaard verkoopdagboek nummer in. Tip: In Unit4 Multivers vind je dit nummer in het menu aan de linkerkant onder Verkoop.
    • Codeer op Kostenplaatsen: Zet op JA om te coderen op Kostenplaatsen.
    • Codeer op Dossiers: Zet op JA om te coderen op Dossiers.
    • Codeer op aantallen: Zet op JA om te coderen op Aantallen.
    • Codeer op permanence: Zet op JA om te coderen op Permanence, om de kosten op de codeerregel te kunnen spreiden over meerdere periodes.
    • Standaardvaluta: Vul hier de standaardvaluta in zoals deze ook in het boekhoudsysteem staat ingesteld.
    • Version: Het versienummer vult Blue10 automatisch.
  4.  Klik op Maak verbinding met Unit4. Je wordt doorverwezen naar de Unit4 inlogpagina. Vul de volgende gegevens:
    1. Portal gebruikersnaam en Portal wachtwoord: Vul hier de inloggegevens van de portal in. Dat is het deel van het e-mailadres van vóór de @ waarmee wordt ingelogd via https://online.multivers.nl/
    2. Multivers gebruikersnaam en Multivers wachtwoord: Vul hier de inloggegevens van Unit4 Multivers zelf in. Klik op Inloggen. Zijn deze gegevens niet bij jullie bekend? Vraag deze dan op bij Unit4 zelf.

Let op: Krijg je de melding dat deze inloggegevens ongeldig zijn? Vul dan in het veld Multivers gebruikersnaam SYSTEEM en laat het veld Multivers wachtwoord leeg.

5. Na het inloggen word je teruggestuurd naar het Bedrijfsbeheer in Blue10. Hier zie je de melding ‘’Inloggegevens worden gecontroleerd’’. Het kan even duren voordat de inloggegevens zijn gecontroleerd. Je kan ondertussen wel door naar de volgende stap. Op het moment dat de inloggegevens zijn gecontroleerd krijg je de melding ‘’ De ingevoerde inloggegevens zijn geldig’’.
  6. Klik tot slot op Opslaan en Sluiten voor het overhalen van de gegevens uit Unit 4 Multivers.

Deel 2: Fiatteren instellen in Unit4

De nieuwe koppelmethodiek maakt gebruik van een nieuwe werkwijze voor het fiatteren in Unit4. Volg de volgende stappen:

1. Open Unit4 en ga naar Extra > Bedrijfsparameters > Fiatteren.
  2. Vink onder de map Fiatteren Inkoopfacturen aan.
  3. Ga vervolgens in Unit4 naar Beheer > Gebruikers.
  4. Maak een nieuwe gebruiker aan met de naam ‘’Blue10 Fiatteren’’.
  5. Geef onder Administraties aan tot welke administratie de gebruikers rechten heeft via de knop Toevoegen. Voeg hierbij de administratie toe waar fiatteren gewenst is.
  6. Ga daarna naar Algemeen > Onderhoud > Personen.
  7. Maak hier een persoon aan met het ‘’nummer’’ FIAT.
  8. Geef op het tabblad Interne rollen aan dat de persoon een ‘Medewerker crediteurenadministratie’ is door deze rol aan te vinken.
  9. Vink op het tabblad Fiattering in de kolom Fiat de optie Inkoopfacturen fiatteren aan.
  10. Voeg op het tabblad Gebruikers de zojuist aangemaakte gebruiker “Blue10 Fiatteren” toe en klik op Toevoegen.