Nieuw bedrijf toevoegen – MS Dynamics NAV SQL

Voor het maken van een boeking moet je een koppeling maken tussen Blue10 en MS Dynamics NAV. In Blue10 maak je een bedrijf aan voor het koppelen van Blue10 aan de desbetreffende administratie in MS Dynamics NAV. Vervolgens worden je leveranciers en andere stamgegevens opgehaald, zodat je deze kan gebruiken in Blue10.

Stapsgewijs leggen we uit hoe je een bedrijf aanmaakt in de Blue10 dienst:

1. Klik op Beheer en kies voor Bedrijven.
  2. Klik op Nieuw Bedrijf.
  3. In het veld Naam in Blue10 vul je de naam (of afkorting) van de administratie. Deze naam is voor iedere gebruiker in de Blue10 dienst zichtbaar. De naam is maximaal 16 tekens en kan geen spaties en/of leestekens bevatten.
    Let op: Wijziging in de naam van jullie administratie/bedrijf? Pas dan de naam van het bedrijf in de Blue10 dienst aan via Beheer > Bedrijven > betreffende administratie. De naam in het nieuwe veld Weergavenaam in Blue10 is zichtbaar voor de gebruikers met rechten tot deze administratie.
  4. Selecteer vervolgens het Boekhoudsysteem NAV SQL.

Let op: Controleer bij eerder aangemaakte bedrijven of het om een SQL of WS koppeling gaat. Via Beheer > Bedrijven is dit te controleren. Gaat het om een WS koppeling? Lees dan hier verder.
  5. Doorloop de instellingen om een koppeling te maken tussen de Blue10 dienst en MS Dynamics NAV:
    • Navision Bedrijfs Id: Vul hier de administratienaam van de administratie in de Blue10 dienst in.
    • WebService URL Blue10 Inbox: Vul hier het Navision webserver adres. In Navision vind je dit webserver adres onder Webservices. Kopieer hier bij de desbetreffende administratie de Blue10 Inbox SOAP webservice URL. De URL ziet er als volgt uit: http://servernaam:poort/instance/WS/Bedrijfsnaam/InboxB10
    • Connection string Navision SQLserver: Vul hier de connectie string in die verwijst naar de desbetreffende databaseserver, naam en gebruiker. Kopieer deze string uit een eerder aangemaakt bedrijf. De standaard string ziet er als volgt uit:
      i. Data Source=[Database server];Initial Catalog=[Databasenaam];User ID=[Gebruiker met leesrechten op database, aangemaakt voor Blue10];Password=[Wachtwoord van de gebruiker]
    • Tabel prefix / bedrijfsnaam zoals in NAV: Vul hier de administratienaam uit Navision. Zorg dat deze exact overeenkomt met de naam van de administratie uit MS Dynamics NAV.
    • Valideer vrij tekst veld 1: Zet op Ja om bij het valideren een extra kenmerk mee te geven naar NAV. Let op: Dit is mogelijk vanaf FOB 3.0. Voor het gebruik van dit veld dient je NAV Solution Center ook een aanpassing te doen in jullie NAV omgeving.
    • Valideer vrij tekst veld 2: Zet op Ja om bij het valideren een extra kenmerk mee te geven naar NAV. Let op: Dit is mogelijk vanaf FOB 3.0. Voor het gebruik van dit veld dient je NAV Solution Center ook een aanpassing te doen in jullie NAV omgeving.
    • Standaardvaluta: Vul hier de standaardvaluta in zoals deze ook in NAV staat ingesteld. Pas deze alleen aan als de administratie in een andere valuta dan EUR wordt gevoerd.
    • Gebruik factuurregel variabele 1: Zet op Ja indien dimensies worden gebruikt in NAV op de factuurregel in een boeking en het wenselijk is om deze over te halen als ‘geboekte factuurregel’ in de Blue10 dienst. Let op: Voor het gebruik van dit veld dient de Blue10 Customer support een aanpassing te doen. Neem hiervoor contact met ons op via support@blue10.com of bel naar +31 88 2583 101.
    • Gebruik factuurregel variabele 2: Zet op Ja indien dimensies worden gebruikt in NAV op de factuurregel in een boeking en het wenselijk is om deze over te halen als ‘geboekte factuurregel’ in de Blue10 dienst. Let op: Voor het gebruik van dit veld dient de Blue10 Customer support een aanpassing te doen. Neem hiervoor contact met ons op via support@blue10.com of bel naar +31 88 2583 101.
    • Gebruik factuurregel variabele 3: Zet op Ja indien dimensies worden gebruikt in NAV op de factuurregel in een boeking en het wenselijk is om deze over te halen als ‘geboekte factuurregel’ in de Blue10 dienst. Let op: Voor het gebruik van dit veld dient de Blue10 Customer support een aanpassing te doen. Neem hiervoor contact met ons op via support@blue10.com of bel naar +31 88 2583 101.
    • Valideer omschrijving in kop: Zet op Ja om een omschrijving mee te geven vanuit het valideerscherm. Deze wordt in de kop van de boeking getoond in NAV. Let op: Dit is mogelijk vanaf FOB 3.0.
    • PDF bij factuur voegen: Zet op Ja om de PDF mee te sturen naar NAV. Let op: Dit is mogelijk vanaf FOB 3.0.
    • Navision cliënt type: Kies hier voor RTC. Let op: Vanaf NAV2013 is het Navision client type standaard RTC.
    • Type koppeling navision: Kies voor NAV 2013 WS bij NAV2013 of nieuwer (koppeling via een webservice). Kies voor Navision NAS bij NAV2009 (koppeling via een NAS).
    • NAV(2013) webservice Domain: Dit gegeven kan je één op één kopiëren vanuit een andere Blue10 administratie. Het gaat hierbij om de gebruiker in NAV met super rechten.
    • NAV(2013) webservice Login: Dit gegeven kan je één op één kopiëren vanuit een andere Blue10 administratie. Het gaat hierbij om de gebruiker in NAV met super rechten.
    • NAV(2013) webservice Password: Vul hier het wachtwoord van de super user in NAV. Er staat in dit veld standaard een fictief wachtwoord ingevuld.
    • De volgende velden zijn niet van toepassing voor het maken van een koppeling:
      • NAS socketnummer;
      • NAS-server hostname;
      • NAS windows service naam;
      • NAS is gedeeld.
  6. Klik tot slot op Opslaan en Sluiten voor het overhalen van de gegevens uit NAV.

Let op: Werk je met inkooporders in NAV? Lees hier verder om vanuit het valideerscherm in de Blue10 dienst inkooporders mee te geven naar NAV.