Exact Globe melding: Factuuracties vertraagd

Je hebt bij ons een melding gemaakt dat je in de Blue10 dienst de melding krijgt dat Factuuracties vertraagd zijn. We zien in ons logsysteem dat dit veroorzaakt wordt doordat de Blue10 Cloudconnector geen verbinding meer kan maken met Exact Globe. Hierdoor worden stamgegevens vanuit Exact Globe niet meer gesynchroniseerd, worden boekingen niet meer gemaakt en kunnen facturen ook niet meer gedeblokkeerd worden vanuit de Blue10 dienst in Exact Globe. We hebben een foutmelding en een stappenplan om dit op te lossen en willen je vragen om dit stappenplan ofwel zelf te volgen ofwel door te sturen aan de persoon die toegang heeft tot de server waar de Blue10 Cloudconnector geïnstalleerd staat.

Heb je zelf geen toegang tot de server? Stuur deze blog dan door aan de verantwoordelijke persoon in de organisatie of eventueel de externe IT partij die de servers voor jullie beheert.

Wij zien in onze logging dat de Blue10 Cloudconnector geen verbinding meer heeft met Exact Globe. De koppeling van de Blue10 dienst met Exact Globe draait onder een gebruikersaccount in Exact Globe. Aan de hand van de foutmelding zien wij dat de toegangsrechten tot Exact Globe voor deze gebruiker zijn uitgezet, waardoor de koppeling tussen de Blue10 dienst en Exact Globe niet meer functioneert.

Volg onderstaande stappen om de koppeling tussen de Blue10 dienst en Exact Globe te herstellen:

1. Open Exact Globe. Kies voor Systeem > HR & Beveiliging om de Medewerkers te openen.
  2. In deze lijst staat de medewerker waarvan het account gebruikt wordt voor de koppeling tussen de Blue10 Cloudconnector en Exact Globe.
  3. Klik de medewerker open.
  4. Vink onder Dienstverband het veld Toegangsrechten aan om de gebruiker toegang te geven tot Exact Globe.
  5. Controleer of de gebruiker administrator rechten heeft in Exact Globe.
  6. Kies voor opslaan. Nu de gebruiker weer toegang heeft tot Exact Globe wordt ook de koppeling tussen de Blue10 dienst en Exact Globe weer geactiveerd.

Is de medewerker waar de huidige koppeling onder draait uit dienst en/of moet de koppeling onder een andere gebruiker draaien?
Het is ook mogelijk om de Blue10 Cloudconnector onder een andere gebruiker laten draaien door met een andere Windows gebruiker in te loggen in de Blue10 Cloudconnector. Deze gebruiker moet wel administrator rechten in Exact Globe hebben. Volg onderstaande stappen voor het wijzigen van de Windows gebruiker in de Blue10 Cloudconnector:

1. Ga naar de server waar de Blue10 Cloudconnector geïnstalleerd staat en ga naar het services overzicht d.m.v. Services.msc.
  2. Zoek de Blue10 – Exact Globe services op.
  3. Klik op de rechtermuisknop en kies Eigenschappen/Properties.
  4. Vul bij Log on/Aanmelden het wachtwoord in van de Windows gebruiker.
  5. Open de Windows Verkenner en ga naar de map C:\ProgramData\Blue10. Let op: Dit is een verborgen map die alleen bereikbaar is via het pad C:\ProgramData\Blue10.
  6. Ga met de muis op de map staan, klik op de rechtermuisknop en kies Properties/Eigenschappen.
  7. Klik op het tabblad Security/Beveiliging, kies voor Bewerken en dan Add/Toevoegen.
  8. Kies in de pop-up voor Locaties en dan voor Entire directory/Gehele active directory.
  9. Typ hier de naam van de Windows gebruiker onder welke de Blue10 Cloudconnector draait en controleer de velden Enter/Check en Names/Namen.
  10. Vink de opties Read/Lezen en Write/Schrijven aan.
  11. Zoek via Start naar Component Services.
  12. Ga naar Computers > Mijn computer > DCOM Config > e4slash.
  13. Klik op e4slash op de rechtermuisknop en kies Properties/Eigenschappen.
  14. Klik op het tabblad Security/Beveiliging en vink onder Launch and Activation Permissions/Machtigingen voor starten en activeren het veld Customize/Aanpassen aan.
  15. Kies voor Add/Toevoegen en voeg de Windows gebruiker toe.
  16. Geef in Exact Globe de gebruiker rechten tot Local launch/Lokaal starten en Local activiation/Lokaal activeren.
  17. Open de server en ga naar het services overzicht d.m.v. Services.msc.
  18. Zoek de Blue10 – Exact Globe services op.
  19. Klik op de rechtermuisknop op Blue10 – Exact Globe services en vervolgens op Stop.
  20. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op Blue10 – Exact Globe services en daarna op Start. Hiermee is de Blue10 Cloudconnector herstart.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen duurt het ongeveer 10 á 15 minuten voordat de meldingen Factuuracties vertraagd uit de Blue10 dienst verdwijnen.

Zie je de melding na 15 minuten nog steeds in de Blue10 dienst, kijk dan in het logboek op de server via C:\ProgramData\Blue 10\Logs\ErpAdapterExactGlobe, boek een nieuwe factuur vanuit de Blue10 dienst en controleer of je na het uitvoeren van deze actie ook weer de melding krijgt ‘ERROR ConnErrUserBlocked’. Als deze melding nog steeds voorkomt, controleer dan (nogmaals) de toegangsrechten van de (nieuwe) gebruiker waaronder de koppeling tussen de Blue10 dienst en Exact Globe draait. De bestaande of de nieuwe gebruiker heeft Administrator rechten en toegang tot de administraties in Exact Globe nodig om de koppeling op de juiste wijze te laten functioneren.
Om deze foutmelding in de toekomst te voorkomen, zou een systeemgebruiker aangemaakt kunnen worden waarvan het wachtwoord nooit verloopt. Deze systeemgebruiker wordt als zelfstandige gebruiker (met Administrator rechten) in Exact Globe aangemaakt, wordt niet gebruikt door een echte’ gebruiker, maar wordt alleen ingezet voor het laten functioneren van koppelingen tussen externe systemen en Exact Globe. Doordat het wachtwoord van deze systeemgebruiker niet meer verloopt, komt bovenstaande foutmelding ook niet meer voor.

Ondersteuning gewenst?
Verdwijnen de meldingen niet na het uitvoeren van bovenstaande stappen, heb je hier vragen over of is ondersteuning vanuit Blue10 gewenst? Stuur een e-mail naar support@blue10.com of bel naar +31 (0)88 2583101.