Skip to main content
Boeken

Btw registratie i.c.m. Business Central (functionaliteit factuurregistratie)

Tijdens het valideren in Blue10 worden de kopgegevens van een factuur vastgelegd en geregistreerd in Business Central. Hiermee wordt de factuur feitelijk geregistreerd in Business Central, waarmee de verplichting zichtbaar is. De factuur is echter nog niet geboekt in de kosten en voor het terugvorderen van btw. Het coderen van de factuur is een aparte stap en vindt later plaats in Business Central zelf. Een groot nadeel van de huidige opzet is dat btw pas op een later moment geregistreerd is en daarnaast soms pas een maand later teruggevorderd kan worden.

Om dit op te lossen hebben we de functionaliteit factuurregistratie die beschikbaar is vanaf extensie 6.0 voor gebruikers van Business Central. Met de functionaliteit factuurregistratie is het mogelijk om naast het vastleggen van de kopgegevens, ook de btw direct te boeken in Business Central. Na het valideren worden de kopgegevens vastgelegd als factuur in Business Central en de btw wordt vastgelegd met een journaalpost op een tussenrekening. Wanneer de btw is geregistreerd, is dit zichtbaar op de inkoopfactuur in Business Central:

Wanneer de actie Boeken en blokkeren wordt uitgevoerd in Blue10, wordt gecontroleerd of de btw al geregistreerd is in Business Central. Als de btw geregistreerd is, wordt er een tegenboeking gemaakt om de balans van de tussenrekening van btw weer recht te zetten. In onderstaande afbeelding een voorbeeld van de grootboekposten m.b.t. factuurregistratie:

Hoe kan ik de functionaliteit factuurregistratie activeren?

Volg de volgende stappen voor het activeren van de functionaliteit factuurregistratie:

 1. Open Blue10 en ga naar Beheer > Bedrijven om het betreffende bedrijf te openen.
 2. Klik op Extra instellingen en zet de instelling Factuurregistratie op Ja.
 3. Open Business Central en ga naar de Blue10 instellingen.
 4. Voor het registreren van de btw wordt er een journaalpost gemaakt in Business Central. Vul onderstaande 3 velden voor het creëren van deze journaalpost:
  1. Productboekingsgroep registerfactuur: Productboekingsgroep waarop de journaalpost voor de factuurregistratie geboekt wordt.
  2. Grootboekrekening registerfactuur: Grootboekrekening waarop de journaalpost voor de factuurregistratie geboekt wordt.
  3. Tegenrekening registerfactuur: Tegenrekening waarop de journaalpost voor de factuurregistratie geboekt wordt.
 5. Sla de wijzigingen op. Vanaf nu wordt naast het vastleggen van de kopgegevens, ook de btw vastgelegd in Business Central.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze Customer support. Wij helpen je graag!