Wijziging in de Enterprise functionaliteit Rapportagetoegang

Binnenkort voeren we een wijziging door in de Enterprise functionaliteit ‘Rapportagetoegang’. Vanaf 1 april 2024 gaan we een kolom in de Blue10 databasegegevens vervangen. De vervangende kolom is al beschikbaar en leidend in de database. Indien jullie gebruik maken van de databasetoegang mogelijkheden, is het benodigd om de vervangende kolom in gebruik te nemen zodat de rapportages blijven werken.

Wat betekent dit voor jou als klant?
De impact van de wijziging is afhankelijk van het gebruik van de rapportagetoegang mogelijkheden in jouw Blue10 omgeving:

Scenario 1: Maken jullie gebruik van de standaard beschikbare Power BI dashboards?
De huidige standaard Power BI dashboard werken binnenkort niet meer als we de kolom definitief vervangen. Download daarom de nieuwste versie van de standaard Power BI dashboards in Blue10. Volg de volgende stappen:

1. Ga in Blue10 naar Beheer > Rapportagetoegang.
    2. Klik op het tabblad Power BI en download onder Power BI voorbeeld rapporten het nieuwe template Template klantdashboard v3.4 nl-NL.pbit via de knop Download
    3. Open het .pbit bestand in Power BI.
    4. Er opent een pop-up. Voer in het veld DatabaseNaam de Databasenaam in die getoond wordt onder Verbindingsinformatie op de Rapportagetoegang pagina in Blue10. Kies Laden.
    5. Er opent een nieuwe pop-up waarin gevraagd wordt de Systeemeigen databasequery uit te voeren. Klik bij deze vraag telkens op Uitvoeren om de data uit de database in te laden in het rapport.
    6. De wijziging is doorgevoerd waardoor de Power BI dashboard blijven werken.

Let op: Voor het downloaden van het nieuwe Power BI template in Blue10 heb je (workflow)beheerdersrechten nodig. Meer weten? Lees hier verder.

Scenario 2: Hebben jullie eigen rapportages gemaakt met behulp van de leestoegang tot de Blue10 databasegegevens?
Dan is het benodigd om de huidige kolom (die we gaan verwijderen) te vervangen in jullie eigen rapportages. De wijziging betreft de kolom IdFactuur / FactuurId in verschillende tabellen. Vervang de kolom naar DocumentId. De kolom DocumentID is standaard een uniqueidentifier en geen varchar(64). Hieronder delen we informatie die helpt bij het wijzigen van de kolom.

Overzicht van de wijzigingen per tabel in de database

Tabel  Kolom
tblFactuurActie

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurActieLog

De kolom IdFactuur (uniqueidentifier) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurERPRegels

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurErrors

De kolom FactuurId (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurInkoopOrder

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurPakbon

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.

De kolom IdPakbon (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom PackingSlipId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.

tblFactuurRegels

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurTag

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblFactuurVatLine

De kolom IdFactuur (uniqueidentifier) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.
tblHistorie

De kolom IdFactuur (varchar(64)) is vanaf nu deprecated en is nu vervangen door de kolom DocumentId (uniqueidentifier). De waarden zijn niet gewijzigd.

Hebben jullie het standaard Power BI van Blue10 zelf uitgebreid?

Dan zijn er twee opties om de nieuwe kolom in gebruik te nemen. Het is mogelijk om het aangepaste template opnieuw te downloaden in Blue10 en de eigen wijzigingen opnieuw door te voeren.

De andere mogelijkheid is om jullie eigen wijzigingen op het standaard Power BI template handmatig bij te werken. Doorloop in de editor modus van Power BI dan de volgende queries en wijzig daar de kolom naar DocumentId:

• Leveranciersbeoordeling
  • Openstaande posten
  • ProcesverwerkingVGBB
  • ProcesverwerkingVBGB
  • Fraude All Exact
  • Fraude Z-score
  • Fraude FactuurVolume
  • Fraude aangepast na goedkeuren
  • Fraude net onder limiet
  • Fraude leverancier anders
  • Fraude Datum anders
  • Fraude Bedrag anders

In enkele queries wordt een URL gegenereerd om een document in Blue10 te openen. Wijzig hier de code van ‘https://documents.blue10.com/’ + (select top(1) textval from tblsettings where id=’Workflow_customerid’) + ‘/?p=PurchaseInvoiceDetails&Id=’ + f.id as Url naar ‘https://documents.blue10.com/’ + (select top(1) textval from tblsettings where id=’Workflow_customerid’) + ‘/?p=PurchaseInvoiceDetails&Id=’ + convert(nvarchar(64),f.iddocument)  as Url.