Rekening-courant met koppeling AFAS

Via de officiële GetConnectoren van AFAS wordt rekening-courant op dit moment nog niet ondersteund. Blue10 heeft maatwerk GetConnectoren gecreëerd waarmee rekening-courant vanuit Blue10 wél wordt ondersteund.

Om onderstaande functionaliteit te activeren, is GetConnector 5 benodigd. Met de GetConnectoren kan Blue10 de specifieke gegevens uit AFAS voor een functionaliteit in Blue10 overhalen. Meer weten over het updaten van de GetConnectoren? Lees hier verder.

Binnen AFAS kan je meerdere administraties hebben binnen één omgeving. Een rekening-courant is een manier om de financiële relaties tussen twee administraties binnen dezelfde omgeving te beheren.

Voor het activeren van de nieuwe functionaliteit rekening-courant zijn er drie acties benodigd:

1. Het installeren van de nieuwe GetConnector;
  2. Het aanmaken van doeladministraties als Bedrijf in Blue10 via Beheer > Bedrijven in Blue10;
  3. Het activeren van de instelling rekening-courant in Blue10.

Stap 1: Het installeren van de nieuwe GetConnector;
Voor rekening-courant is de meest recente GetConnector versie (5) nodig:

1. Onder het kopje Beheer > Bedrijven is per bedrijf zichtbaar welke GetConnector versie op dit moment is geïnstalleerd. Als versie 5 al geïnstalleerd is hoef je geen nieuwe GetConnectoren te ïnstalleren.
  2. Via Beheer > Bedrijven per bedrijf onder het kopje Integratie is GetConnector versie 5 te downloaden. Onder dit kopje is ook zichtbaar welke GetConnector versie op dit moment is geïnstalleerd. Meer weten over het updaten van de GetConnector? Lees hier verder.

Stap 2: Het aanmaken van doeladministraties als Bedrijf in Blue10
Sla deze stap over indien de doeladministratie in Blue10 bekend is.
Volg de volgende stappen voor het aanmaken van doeladministraties in Blue10:

1. Maak de administraties voor de rekening-courant boekingen aan als een bedrijf in Blue10. Meer weten over het aanmaken van een bedrijf? Lees hier verder.
  2. Klik op Beheer > Bedrijven om het overzicht bedrijven te openen.
  3. Klik op de button + Nieuw Bedrijf
  4. Met het aangemaakte bedrijf is het mogelijk om de stamgegevens (grootboek en verbijzonderingen) te synchroniseren.

Stap 3: Het activeren van de instelling rekening-courant in Blue10

1. Open Beheer > Bedrijven en open het betreffende bedrijf.
  2. Zet, onder het kopje Codeer informatie, de instelling rekening-courant op Ja
  3. Klik tot slot op Opslaan. De functionaliteit is nu geactiveerd.

Wat wijzigt er in Blue10 als de functionaliteit coderen op rekening-courant is geactiveerd?

Coderen op Rekening-courant
In het Valideerscherm wordt de instelling Codeer op rekening-courant getoond:

1. Klik op het Dashboard op Valideren of open via Importeren > Valideren.
  2. Doorloop de velden van de kop. Meer weten over het valideren van kopgegevens? Lees hier verder.
  3. Selecteer in de codeerregels de ‘Doeladministratie’. Doeladministraties worden ingeladen voor bedrijven aangemaakt in Blue10 met ErpAdapter Afas.
  4. De Stamgegevens (grootboek en verbijzonderingen) worden succesvol geladen vanuit de Masterdata van gekoppelde bedrijven o.b.v. doeladministratie.
  5. Wanneer er een order is geselecteerd, dan is het niet mogelijk om een doeladministratie te kiezen. Let op: Het is niet mogelijk om de velden voor transitorisch boeken en projecten te selecteren wanneer een doeladministratie is gekozen.

Boeken met rekening-courant
In Blue10 worden twee boekingen aangemaakt:

1. Bronadministratie:
    • Het dagboek wordt bepaald door de instelling van de bronadministratie in het bedrijfsbeheer van Blue10.
    • Rekening-courant grootboek wordt bepaald door de rekening-courant verhoudingen in Afas.
  2. Doeladministratie:
    • Rekening-courant grootboek wordt bepaald door de rekening-courant verhoudingen in Afas.
    • Grootboek kostenrekening (Stamgegevens) selecteer je in de codeerregels in Blue10.

Geboekte regels

• Het boekstuknummer van de bronadministratie wordt gebruikt als Factuurnummer in de rekening-courant boeking in de doeladministratie.
    • Bij het ophalen van geboekte regels in de doeladministratie, wordt de grootboekrekening van de bronadministratie getoond.

Op dit moment ondersteunen we (nog) niet de volgende mogelijkheden

• Bij geboekte regels is het momenteel niet mogelijk om de doeladministratie en de bijbehorende grootboekrekening van de doeladministratie te tonen. Blue10 toont in plaats hiervan de rekening-courant-grootboekrekening van de bronadministratie. Wijzigingen in de doeladministratie boeking worden niet weergegeven.
  • De velden artikel, aantal en prijs per eenheid kunnen nog geselecteerd worden in de regels. Bij een volgende update zijn deze velden niet meer te selecteren als een doeladministratie gekozen wordt.
  • Op dit moment houden we geen rekening met de instellingen voor ‘Coderen op’ in de doeladministratie. Bijvoorbeeld, als in de bronadministratie het coderen op verbijzonderen 1-5 is ingeschakeld, maar in de doeladministratie alleen 1-2, worden momenteel 3-5 weergegeven. We werken aan een oplossing en houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen via de release notes.

Benieuwd wanneer we de mogelijkheden uitbreiden? In onze release notes delen we nieuwe functionaliteiten